Preskočiť na hlavný obsah

Adventný kalendár

Pre mňa ako kozmetickú maniačku bolo ťažké odolať tým nádherným adventným kalendárom najrôznejších značiek. No povedala som si, že mám toho dosť, tie peniaze viem minúť aj inak a aspoň nebudem tvoriť ďalší zbytočný odpad. 
Klasickým sladkým kalendárom sa snažím vyhýbať, pretože na sladké mám slabosť a ak by už bol nejaký doma, nedopadlo by to najlepšie (zuby a váha by sa mi zaručene nepoďakovali). 
A tak som sa tohto roku rozhodla inak. Na každý deň v advente som vybrala nejaké poučenie, citát, radu. Niektoré sú upravené a prispôsobené, iné sú z mojej hlavy. Viem, že by sa dalo určite vymyslieť aj niečo lepšie a efektívnejšie. Snažila som sa nepísať ich príliš premotivovane, ale tak, aby boli realizovateľné v bežnom živote. Tak, aby som (a ak sa rozhodnete ísť do toho so mnou, tak SME) mala (MALI) pokojné, radostné nielen Vianoce, ale aby sme takto postupne menili svoj postoj a správali sa ohľaduplne po celý rok. Tieto riadky budem postupne od 1. do 24. 12. uverejňovať aj na mojej fanpage, ale tu ich máte pekne pokope.




1. Zaraď do svojho života viac pohybu. Schody namiesto výťahu, prechádzaj sa alebo si aj zacvič. Nevyhováraj sa a nebuď lenivá.


2. Neporovnávaj sa s ostatnými. Si jedinečná bytosť, ktorá má svoje prednosti, ale aj svoje nedostatky, z ktorých môžeš tiež vyťažiť.


3. Vieš, že odpustiť druhým je ľahšie ako odpustiť sebe? Skús sa nezožierať pre staré krivdy a odpusť si.


4. Občas je vhodné improvizovať a konať rýchlo. Pokiaľ je to možné, skús si však  premyslieť okolnosti a prípadné následky svojho konania vopred.


5. Mysli pozitívne, aj keď to znie veľmi klišé a toxická pozitivita je rovnako zlá. Nepripúšťaj si negativitu "k telu" a vyhýbaj sa negativisticky naladeným ľuďom, tzv. požieračom energie.


6. Nepripúšťaj si zraňujúce slová druhých príliš k srdcu. Akceptuj ich relevantné pripomienky, ale nenič sa myšlienkami na ne.


7. Usmievaj sa. Začni deň tým, že sa na seba usmeješ v zrkadle. Usmievaj sa v práci, na ulici, v obchode. Zlepšíš deň nielen sebe.


8. Hovor "prosím" a "ďakujem". Je to milé počuť, však? Rovnako milé a zdvorilé je takto rozprávať. Tiež si môžeš nájsť čas na pozitívnu kritiku (miesta, človeka...)


9. Venuj čo najviac času svojej rodine a priateľom. Neodbi ich, zaujímaj sa. Dvihni telefón alebo zadok a buď s nimi v kontakte.


10. Poznáš svojich susedov? Nemusíš k nim chodiť každý deň na kávu, ale pristav sa, porozprávaj sa, podrž im dvere výťahu.


11. Maj sa rada, ale nebuď sebecká.


12. Buď vnímavá k okoliu. Nechoď so sklonenou hlavou, ale všímaj si prostredie, ľudí, zvieratká a ak je to potrebné, reaguj.


13. Občas sa dostaneš do situácie, keď si myslíš, že milosrdná lož bude riešením. Nebude. Hovor pravdu.


14. Prokrastináciu považuj za krajnú a veľmi výnimočnú možnosť. Zorganizuj si svoj čas efektívne.


15. Buď trpezlivá. V čakárni, v rade, v hromadnej doprave, pri pokladni, jednoducho všade.


16. Koľkokrát si si povedala, čo všetko by si chcela? Váž si to, čo máš, ani to nie je samozrejmosťou.


17. V spoločnosti, ale aj doma sa venuj ľuďom okolo seba. Telefón, facebook, instagram či maily zaručene počkajú.


18. Nesúď druhých. Nevieš, ako by si sa zachovala či ako by si reagovala na ich mieste, v ich situácii.


19. Dlho sa odhodlávaš k niečomu a stále nájdeš milión dôvodov, prečo to neskúsiť? Prestaň sa vyhovárať sama pred sebou.


20. Objav vnútorný pokoj, aj keď dopracovať sa k tomu môže byť dlhá cesta a udržať si ten pokoj je tiež často náročné. Stojí to za to. Nerieš to, čo vyriešiť nemôžeš, netráp sa tým, čo svojimi myšlienkami nezmeníš. Reaguj pokojne.


21. Nezlosť sa, keď niečo nejde podľa tvojich predstáv. Nehnevaj sa, ak to vyjde inak. Zrejme sa to takto deje z nejakého dôvodu.


22. Pamätáš, aké to bolo, keď si bola malá? Dokáž sa tešiť zo života, z každej maličkosti tak ako dieťa.


23. Neobklopuj sa negatívnymi správami. Selektuj informácie, ktoré prijímeš.


24. Neľutuj to, čo si mohla urobiť. Ži pre súčasnosť. Usmievaj sa, teš sa, pomáhaj a buď so svojimi blízkymi.





Hovorí sa, že Vianoce budú, aj keď nebude byt vyblýskaný od upratovania a na stole nebudú hromady jedla. Čo si budeme klamať, to upratovanie a varenie akosi patrí k sviatkom, no netreba to preháňať, netreba to prežívať. Zapojte sa do aktivít spoločne a prežívajte ich s radosťou, nie s nervami v koncoch :-) Predsalen, sú to radostné sviatky. Ak máte podobné tipy na každý adventný deň, sem s nimi, rada sa nechám inšpirovať :-)

Prajem Vám pokojné prežitie adventu

Komentáre

  1. Musim souhlasit uplne se vsim a dovolim si, ridit se tvym adventnim kalendarem.
    Moc dekuji,take preji pekny advent. Liba

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem veľmi pekne :-) Prajem príjemný a pokojný advent :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

BB

O BB sa už toho popísalo a dalo by sa povedať, že už začínajú byť totálne out. Ja mám však svoje dve obľúbené BB-čka. Tým jedným je BB puding. Výborný, chutný puding, jednoducho klasika :-) foto - archív autorky. Všetky práva vyhradené! Tým druhým je moje najnovšie BB: foto - archív autorky. Všetky práva vyhradené!

Prerábka

Keď sme sa pred skoro 8 rokmi nasťahovali do nášho bytu, vedela som, že pár vecí časom budem chcieť meniť. Najviac ma "žrala" kuchynská linka, ktorá bola veľká a zároveň tam bolo málo priestoru. O nej som rozprávala pár rokov. Až kým sme sa konečne minulý rok dokopali k prerábke. A pravdupovediac, netušila som, do čoho vlastne ideme.

Špaldová bábovka s ovocím

Bábovku som chcela upiecť už dávno, no nejako som sa k tomu neodhodlala. Keď som si prezerala TinkineRecepty.sk a natrafila na recept na špaldovú, povedala som si, že ju musím vyskúšať. Ale trošilililinku som si tento recept prispôsobila podľa svojich chutí :-) Toto je teda inšpirácia od Tinky , ktorá aj mne - laikovi - vyšla na prvýkrát!