Preskočiť na hlavný obsah

Žili štastne až... či?

Nepoznám pár, ktorý by bol rovnako bláznivo, bezhlavo a srdečne zaľúbený aj po rokoch. Každodenná realita, pracovné povinnosti a iné bežné okolnosti strhnú ružové okuliare hádam každému. Poznáte to určite z mnohých filmov či kníh. Dokonale šťastný pár po istom čase skĺzne do stereotypu, v ktorom každý rieši len to svoje, a čím ďalej tým menej času trávia spoločnými rozhovormi, ktoré sú pre zdravý vzťah také dôležité.

ZDROJ


Ženy, koľkokrát denne sa vám stane, že svojmu chlapovi poviete: "Veď som ti to už hovorila." A on vás stále presviedča o tom, že určite nie, pretože zrejme vo chvíli, keď ste mu to hovorili čumel do mobilu, počítača, telky, jedol alebo jednoducho nemal náladu zase počúvať ten váš prehnane dlhý monológ. Potom sa čuduje, prečo ste zase podráždená.
Muži, koľkokrát ste nechápavo pozerali na niečo, čo bezhlavo Vaša žena robila alebo ako sa jej zrazu zmenila nálada. V jeden deň by najradšej zjedla celú tabuľku milovanej čokolády, na druhý deň na Vás nakričí, prečo ste jej tú čokoládu kúpili, či chcete, aby bola tučná.
Potom ste na seba navzájom nahnevaní, v prvom návale všetkých rôznych podnetov prevláda afekt a vidíte len momentálnu situáciu a to zlé, tú krivdu, ktorá sa vám stala. Možno až tak, že by ste najradšej siahli po osudnom valčeku na cesto či panvici...

ZDROJ


Nuž, nikto nikdy nepovedal, že spolužitie bude prechádzka ružovým sadom.

Prejdime si len taký bežný pracovný deň:
Obaja ráno vstávajú do práce. Obaja majú prácu na plný úväzok, ale ich práce sú značne rozdielne. Po príchode domov z práce sú obaja značne uťahaní, lenže od ženy sa automaticky očakáva, že prepne na mód "žienka v domácnosti" a s nadšením začne dhrnúť celý byt/dom. Keď sa opýta manžela, ako bolo v práci, dostane odpoveď, že zase kopu stresov a roboty a viac sa k tomu chlap nevyjadruje. No žena sa chce porozprávať, potrebuje to zo seba dostať von, asi sme jednoducho také. Lenže chlap nevládze počúvať po celom pracovnom dni a zase sme niekde na začiatku. Od chlapa sa zase nejak podvedome očakáva, že dokáže vykonať nejaké opravy v domácnosti, prípadne sa postará o záhradu. Lenže nie každý chlap je manuálne zručný (snáď sa nikto neurazí) a aj keď je zručný, nemusí ho to baviť alebo sa jednoducho môže báť pustiť sám do opravy, ktorú žena žiada už nejaký ten piatok.
Ak sa ešte po tom všetkom vôbec rozprávajú, určite sa znova pohádajú, pretože každý z nich si so sebou domov priniesol aj nejaké to rozčarovanie z práce.

ZDROJ


Vzájomná komunikácia je kľúčová, dámy a páni. Možno si poviete, že som objavila teplú vodu. Nie všetko, čo sa Vám zdá ako vrchol ublíženia alebo nevľúdne správanie bolo aj tak myslené. Zároveň sa však určite stane, že "rupnú" nervy a človek povie to, čo ľutuje už v tej sekunde, keď to nahlas vysloví. Nuž, komunikácia.

Neviem, či niekto očakáva, že po X rokoch bude každú chvíľu počúvať, ako Vás miluje, ako bez Vás nevie žiť a pod. Okrem slov, ktoré sú niekedy naozaj iba prázdnymi slovami sú podstatné skutky. Možno sa mu / jej ťažko hovorí to niečo hlúpe, ale zavolá a opýta sa, čo má kúpiť, čím môže potešiť. Pripraví večeru, poumýva riad, plánuje výlet, otvorí víno v tú pravú chvíľu, či si pchá nohy k vám pod paplón. Hej, práve tieto malichernosti sú možno často viac ako to tak chcené ľúbim ťa. Môžete si stanoviť pravidlá ako napr. nezaspávať pohádaní alebo každé ráno pred odchodom do práce si dať pusu. Ono sa zdá, že je to nič, ale po rokoch je práve to to, čo udrží vzťah.

Nie všetky krízy sa však dajú vyriešiť, no ak to nie je vážne za pokus to určite stojí ;-)

P.S. Možno vyznie zvláštne, že tento článok vydávam pár dní pred 3. výročím svadby, no rozvod zatiaľ neplánujeme. Práve naopak ;-)

Komentáre

  1. pekne si to napísala :)
    ešte tak dostať sem k PC môjho muža, nech si to prečíta... hlavne tú stať o tom, že nechodiť spať pohádaní...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! Občas by som sem chcela dostať aj toho svojho muža :-D

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

BB

O BB sa už toho popísalo a dalo by sa povedať, že už začínajú byť totálne out. Ja mám však svoje dve obľúbené BB-čka. Tým jedným je BB puding. Výborný, chutný puding, jednoducho klasika :-) foto - archív autorky. Všetky práva vyhradené! Tým druhým je moje najnovšie BB: foto - archív autorky. Všetky práva vyhradené!

Prerábka

Keď sme sa pred skoro 8 rokmi nasťahovali do nášho bytu, vedela som, že pár vecí časom budem chcieť meniť. Najviac ma "žrala" kuchynská linka, ktorá bola veľká a zároveň tam bolo málo priestoru. O nej som rozprávala pár rokov. Až kým sme sa konečne minulý rok dokopali k prerábke. A pravdupovediac, netušila som, do čoho vlastne ideme.

Špaldová bábovka s ovocím

Bábovku som chcela upiecť už dávno, no nejako som sa k tomu neodhodlala. Keď som si prezerala TinkineRecepty.sk a natrafila na recept na špaldovú, povedala som si, že ju musím vyskúšať. Ale trošilililinku som si tento recept prispôsobila podľa svojich chutí :-) Toto je teda inšpirácia od Tinky , ktorá aj mne - laikovi - vyšla na prvýkrát!