Preskočiť na hlavný obsah

Cheesecake - improvizácia, keď nenájdete všetky potrebné suroviny

Na internete nájdete snáď milión receptov na tento v poslednej dobe obľúbený rýchly koláčik. Skúšala som dva a nevyšli celkom podľa mojich predstáv, tak som sa do tretieho pokusu vrhala bez veľkých očakávaní. Recept som prispôsobila podľa Tinkiných receptov, keďže sa mi nepodarilo zohnať niektoré suroviny. Výsledok prezradím už teraz - koláčik mal celkom úspech, sama som schrúmla dva kúsky a tretí si so sebou beriem zajtra na desiatu do práce. Bude piatok. Budem to potrebovať.



V pôvodnom recepte boli ringloty a ricotta. Zákerná ricotta. Keď som ju pred týždňom nepotrebovala, usmievala sa na mňa v regáloch obchodov. Ale ja som piekla a zháňala suroviny až tento týždeň. Keď som ju už v našom malom meste nezohnala v treťom obchode, vykašľala som sa na to a kúpila tvaroh s pocitom: "buď - alebo". Ringloty nahradili mrazené jahody, ktoré som, samozrejme, na korpus dala v rozmrazenom stave.

na foto chýba citrón

Suroviny:

korpus:
balenie jahôd, ktoré som po rozmrazení prerezala na menšie kúsky

krém:
  • 500 g mäkkého tvarohu
  • 180 g kyslá smotana (ideálne 14 %, no ja som zohnala 11,5)
  • 1 balenie pudingu s bio vanilkou
  • 3 vajcia
  • 6 - 8 lyžíc trstinového cukru
  • 1 bio citrón (možnosť použiť okrem šťavy aj žltú kôru)


Začíname prípravou korpusu.


Doteraz som mala odvahu vyskúšať dva cheesecake - v jednom som použila aj ricottu, v druhom mascarpone. Ani jeden nechutil tak ako tento poslovenčený pokus, no rozdiel nebol iba v kréme. Dosiaľ som sušienky miešala s klasickým maslom. Keď som však v zásielke od Powerlogy dostala okrem Morning Mixu a kokosového oleja aj toto masielko, povedala som si, že ho vyskúšam práve na cheesecake. Ak máte radi mandle, jeho vôňa vás doslova opantá. Chuť samotného masla nie je až taká výrazná, skôr akoby ste jedli mandľový krém.
Maslo je vzhľadom na veľkosť balenia (400 g) drahšie (14,90 €, určite sa oplatí vo výhodnom triple packu). No má niekoľko benefitov: neobsahuje cukor, laktózu, lepok, palmový olej a konzervanty. Je vhodné aj na priamu konzumáciu, varenie či pečenie, raw dezertov a smoothies. A určite nezískalo ocenenie GREAT TASTE AWARDS 2016 v Londýne len tak náhodou ;-)

Sušienky vložíme do vrecúčka a valčekom ich rozdríme. Ak máte mixér, jednoducho ich tam vhoďte a mixér sa o to postará. Ak nie, valček sa zíde ;-)



Rozdrvené sušienky vysypeme do misky a pridáme mandľové maslo. Najprv som dala 4 lyžice, no práve tá piata to dokonale zavŕšila :-) Výhodou je, že maslo nemusíme topiť ani inak zahrievať. Svojou konzistenciou je dokonale pripravené na prácu v kuchyni.





Pripravíme si tortovú formu, do ktorej dáma do kruhu obstrihaný papier na pečenie. Hmotu utlačíme do tvaru formy a dáme zapiecť do vopred predhriatej rúry na 160 °C (máme teplovzdušnú, ale piekla som klasicky, bez ventilátora) približne 10 minút.



Medzitým si pripravíme krém - v mise zmiešame všetky ostatné suroviny (okrem jahôd, samozrejme) a pridáme aj nastrúhanú kôru z bio citróna a jeho šťavu. V pôvodnom recepte bolo menej cukru, avšak keď som ochutnala zmes s citrónom, musela som ešte pár lyžíc pridať (určite je to spôsobené aj tým, že tvaroh a ricotta majú odlišnú chuť).








Po upečení korpusu naňho naukladáme nakrájané jahody a vylejeme krém. Pripravený koláčik vložíme naspäť do rúry na 40 minút.





Po upečení necháme vychladnúť a následne vložíme do chladničky minimálne na 2 hodiny, ideálne na celú noc.

Výsledok som, bohužiaľ, nestihla odfotiť vcelku. Už ráno si manžel dal prvý kúsok, 3 som vzala do práce a 1/4 som odniesla našim. Ako správna pekárka-začiatočníčka som nechala niekoľko ľudí, nech ho ochutnajú pred tým, než ho ochutnám ja a predo mnou. Výrazy tváre hovorili za všetko (snáď sa nepretvarovali :-P). Koláčik celkom chutil a veruže chutil aj mne. Moja prvá podarená cheesecakovina ;-)

Dobrú chuť ;-)






PS: toto sú posledné 2 kúsky!

fotené v interiéri, večer a bez blesku
Ďakujem za inšpiráciu Tinkiným receptom

Komentáre

  1. Ja som mala cheesecake dvakrat vzdy v cukrarni kde si ho chvalili, ale nechutil mi ani raz a preto sa mi donho nechce velmi pustat ani doma...

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

BB

O BB sa už toho popísalo a dalo by sa povedať, že už začínajú byť totálne out. Ja mám však svoje dve obľúbené BB-čka. Tým jedným je BB puding. Výborný, chutný puding, jednoducho klasika :-) foto - archív autorky. Všetky práva vyhradené! Tým druhým je moje najnovšie BB: foto - archív autorky. Všetky práva vyhradené!

Prerábka

Keď sme sa pred skoro 8 rokmi nasťahovali do nášho bytu, vedela som, že pár vecí časom budem chcieť meniť. Najviac ma "žrala" kuchynská linka, ktorá bola veľká a zároveň tam bolo málo priestoru. O nej som rozprávala pár rokov. Až kým sme sa konečne minulý rok dokopali k prerábke. A pravdupovediac, netušila som, do čoho vlastne ideme.

Špaldová bábovka s ovocím

Bábovku som chcela upiecť už dávno, no nejako som sa k tomu neodhodlala. Keď som si prezerala TinkineRecepty.sk a natrafila na recept na špaldovú, povedala som si, že ju musím vyskúšať. Ale trošilililinku som si tento recept prispôsobila podľa svojich chutí :-) Toto je teda inšpirácia od Tinky , ktorá aj mne - laikovi - vyšla na prvýkrát!