Preskočiť na hlavný obsah

Nový začiatok

Vždy s príchodom nového roka si mnoho ľudí dáva predsavzatia. Najčastejšie asi schudnúť, začať cvičiť, prestať fajčiť, zdravo sa stravovať a pod. Tohto roku som sa rozhodla už dávno pred dnešným dňom. Začalo to v mojej hlave asi niekedy v novembri. Vedela som, že som dosť pribrala, pretože som si naložila na seba viacero povinností a často sa stávalo, že som do seba ládovala jedlo v nočných hodinách. Aby som tie povinnosti zvládla, prichádzal na pomoc rýchly prísun energie v rôznych sladkostiach. Vedela som, keď som to všetko robila, že sa mi to vypomstí a že to je celé zlé. No postupne deň po dni som sa namotivovala na zmenu v myslení a začala som s tým už cca pred dvoma týždňami. Postupne, aby moje telo nezažilo šok. A tu vám ukážem niekoľko vecí, ktoré zaraďujem do svojho života. Postupne, pomaličky, bez veľkých očakávaní, pretože tie najskôr prinesú sklamanie a demotiváciu.


Samozrejme, že sa chcem dostať naspäť do formy, akú som si vydrela pred svadbou. A postupne tomu prispôsobujem svoj život. Vďaka vianočnému darčeku od brata (osobná digitálna váha) sme sa spolu s manželom rozhodli pozrieť sa pravde do očí. Bola veľmi krutá (plánujem zas písať o svojich pokrokoch a prípadných pokušeniach). No sme v tom spolu. Obaja chceme naspäť svoju predsvadobnú formu (neuveriteľné, ako sme sa vyžrali) a budeme sa v tom vzájomne podporovať.


Na meniny som od manžela dostala tieto dámske dlhé kompresné nohavice od značky Newline. Už dlhšie som po nich pokukovala a práve on ma presvedčil, že je to celkom dobrá voľba. A potom ma aj náležite prekvapil ;-)


Majú reflexné prvky, na postave sedia absolútne dokonale. Používam ich pri cvičení, no keď bolo ešte trošku teplejšie počasie, tak som ich nosila aj von, napr. pri prechádzke s našou psicou.

Na Vianoce som od mamy dostala aj permanentku do fitka. Do toho fitka, ktoré je asi 2 minúty pešou chôdzou od nášho bytu (=od dverí nášho bytu). A sama som si zakúpila aj permanentku na prístroj Slimwave a Lymfoven




Pohyb je veľmi potrebný, moja kondička je na tom podstatne horšie ako pred dvoma rokmi, no stále tam je. Môžem kráčať rýchlo alebo ako v posledný deň pred prázdninami hrať aj hodinu stolný tenis a nezadýcham sa. Podstatné je, a to sme si uvedomili obaja, zmeniť stravu. Snažíme sa eliminovať polotovary a donáškovú službu (pohodlné, rýchle, ale... vieme..) a už takmer týždeň raňajkujem smoothie. V našej kuchyni teda teraz zavládlo ovocie a každé ráno to vyzerá nejako takto:


Môj stravovací plán je jasný - veľa ovocia a zeleniny (v akejkoľvek forme, momentálne kvôli mojim zubom preferujem tekutú formu), tradičný obed (polievky a hlavného jedla sa nevzdám) a doplnky vo forme bielkovín - práškovej keto diéty. Viem, že po nedávnej skúsenosti s Diet Express, keď som sa takmer povracala, som sa takmer zaprisahala, že už tieto vrecúška nikdy nevyskúšam. No som človek, ktorý veľa vecí vyskúša sám na sebe a neodolala som. No neplánujem byť "na sáčkoch" celý deň. Maximálne ako desiata/olovrant a večera, keďže práve večerné pojedanie je u nás tragédia.


Ochutnala som zatiaľ jednu polievku, jednu kašu, jednu tyčinku a jednu omeletu a s pridaním zeleninky mi to všetko prekvapivo chutilo. Necítila som tam také umeliny, no uvidím, či nebude výsledok (napnutie na vracanie) podobný. Viem, že toto nie je trvalé riešenie a očakávam reakcie typu: zbytočnosť, drahé, a pod. Poviem to na rovinu a úprimne. Z Keto diet ma oslovili. Váhala som, keďže ešte aj pri spomienke na Diet Express (a to som ten čokoládovo malinový koktejl mala rada, osudný mi bol jahodový "smoothie") mi prišlo nevoľno a nevedela som si predstaviť, že budem jesť niečo z prášku. Poradila som sa s manželom a on ma presvedčil, aby som súhlasila. A keďže nikdy som neplánovala úplne vynechať klasickú stravu, prišlo mi to v mojom vtedajšom rozpoložení ako vhodná alternatíva a v súčasnosti ako celkom realizovateľné a zatiaľ aj chutné. No napriek tomu, že ma oslovili, nemám tendenciu prikrášľovať a ak mi to nebude chutiť, resp. nedosiahnem efekt, poviem / napíšem to narovinu.

Okrem uvedených pokrmov som si stanovila zásadu, že budem viac variť. A tak je u nás zeleninová polievka aspoň raz do týždňa, prípadne nejaká ryba či iné mäsko so zeleninou a zemiakmi na pare, prípadne iba so zeleninou. Snažím sa nedržať diétu, ale prechádzať na zdravšiu stravu racionálnejšie a tak, aby moje telo nezačalo protestovať a nenapadlo mi o polnoci vyžrať všetko v chladničke.

Prijali sme opatrenia. Z chladničky a potravinovej skrinky sme vybrali všetko zlo - sladkosti, dezerty, polotovary. Niečo sme vyhodili, niečo sme posunuli ďalej.

Okrem vyššie uvedeného mám aj pár predsavzatí, pokiaľ ide o moju osobnosť. Chcem sa viac usmievať, menej riešiť nepodstatné a tráviť čo najviac času s blízkymi.

Poprosila som manžela, aby ma vyfotil - foto spredu, zozadu a z boku. Už tento víkend začínam s meraním (váha a centimeter) a každý týždeň si budem zapisovať rozdiel a, samozrejme, budem o tom písať na blogu (možno nie každý týždeň, ale raz mesačne určite). 

Držte nám palce ;-) Okrem prvotnej motivácie (brat sa žení začiatkom júla 2016) máme aj dlhodobú celožitovnú motiváciu nevyzerať ako malé prasiatka ;-)


PS: Ďakujem!!! Ďakujem Vám za celoročnú podporu, za to, že ma sledujete a čítate moje príspevky, výlevy, nálady a recenzie.

Prajem Vám nielen úspešný začiatok, ale celý nasledujúci rok podľa Vašich predstáv. Nezabudnite - ste to vy, kto si plní sny a kto má tú silu zmeniť niečo ;-)

Komentáre

  1. Ahoj Katka. Tento rok sa mi konecne podarilo zhodit kila. Januar bol prelomovy, vyradila som pecivo, zacala jest knäckebroty, pridala 3x tyzdenne cardio, 2 litre vody denne a uz prve tri tyzdne sli 4 kila dole. Do juna som zhodila 14 kil. Ale ako zacalo byt velke teplo, zle sa mi cvicilo, prestala som sa kontrolovat v jedeni a dnesnym dnom mam 5 kil spät. Strasne som na seba nahnevana, ze som polavila, na jesen sa vydavam a treba mi zhodit 10 kil (keby som nebola pazrava, mohlo to byt len 5 kil). Cize motivacia tu je, a velka, nechcem byt na fotkach sirsia nez vyssia :) Dalej sa planujem zdokonalit v jazykoch, prihlasit sa na nejaky kruzok a byt optimistickejsia. Prajem Ti, aby sa ti splnili vsetky predsavzatia, aby ta stastie neopustalo a aby bol nasledujuci rok lepsi aspon stokrat :) dakujem za prinosne clanky, nech ti to pise aj nadalej :) Stanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milá Stanka! Veľmi Ti držím palce, aby sa Ti podarilo dosiahnuť všetko, čo si si zaumienila ;-) O tej pažravosti mi niečo hovor... :-) Ďakujem za tip a prajem Ti všetko dobré ;-) Nech Vám svadba vyjde podľa predstáv ;-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

BB

O BB sa už toho popísalo a dalo by sa povedať, že už začínajú byť totálne out. Ja mám však svoje dve obľúbené BB-čka. Tým jedným je BB puding. Výborný, chutný puding, jednoducho klasika :-) foto - archív autorky. Všetky práva vyhradené! Tým druhým je moje najnovšie BB: foto - archív autorky. Všetky práva vyhradené!

Prerábka

Keď sme sa pred skoro 8 rokmi nasťahovali do nášho bytu, vedela som, že pár vecí časom budem chcieť meniť. Najviac ma "žrala" kuchynská linka, ktorá bola veľká a zároveň tam bolo málo priestoru. O nej som rozprávala pár rokov. Až kým sme sa konečne minulý rok dokopali k prerábke. A pravdupovediac, netušila som, do čoho vlastne ideme.

Špaldová bábovka s ovocím

Bábovku som chcela upiecť už dávno, no nejako som sa k tomu neodhodlala. Keď som si prezerala TinkineRecepty.sk a natrafila na recept na špaldovú, povedala som si, že ju musím vyskúšať. Ale trošilililinku som si tento recept prispôsobila podľa svojich chutí :-) Toto je teda inšpirácia od Tinky , ktorá aj mne - laikovi - vyšla na prvýkrát!