Preskočiť na hlavný obsah

Žienka domáca

Vitajte v druhej časti manželskej poradne! Tentokrát si vezmem na paškál seba :-) Budem sa snažiť zovšeobecňovať, no väčšinu /všetko/ som  odkukala z vlastného života (ja len, aby to niekto nevzal osobne na seba). 
ZDROJ

Pojem žienka domáca zahŕňa akoby prácu na plný úväzok, ale v domácnosti. Pranie, žehlenie, vyváranie, pečenie, umývanie riadu, utieranie prachu, vysávanie, umývanie podlahy, leštenie všetkých lesklých plôch, drhnutie kúpeľne, jednoducho "udržiavanie" domácnosti v takom stave, že z podlahy sa dá aj jesť za každých okolností. Zámerne som sem nepridala starostlivosť o dieťa, keďže o tomto bode z vlastnej skúsenosti hovoriť ani písať nedokážem. No jeden láskyplný objekt, ktorý vyžaduje nonstop starostlivosť predsa len doma majú aj tie bezdetné - drahý mužíček.


ZDROJ
Pokiaľ sledujete svet tak viete, že väčšina žien chce byť jednoducho top. Zvládať aj domácnosť, aj starostlivosť o seba, prácu a ešte ako bonus aj nejaký spoločenský život. Myslím, že slovo multitasking vymyslela žena. 

ZDROJ

Lenže už dávno neplatí, že muž je ten, kto zarába viac, resp. aj ak zarába viac, tak nie je ten jediný, kto pracuje a ženinou úlohou je udržiavať chod domácnosti. Vôbec nie. Emancipáciou sme sa dostali až sem (aj keď stále sa nedá hovoriť o rovnoprávnosti). Nesťažujem sa, len konštatujem a uvádzam veci na pravú mieru.

Dnešná žena totiž:

  • má minimálne jedno zamestnanie (ok, sama si môžem za to, že toho robím trošku viac a to blog nevnímam ako zamestnanie) - v tomto prípade by sa dalo pracovať s pojmom karieristka (takto ma nazýva môj drahý),
  • chce vyzerať perfektne (nielen kvôli sebe, neklamme si. No páčiť sa sama sebe je veľmi dôležité.),
  • ak pozve k sebe domov návštevu, z podlahy sa dá jesť a v zrkadle si vidíte aj tie vrásky, ktoré ešte len budete mať,
  • popri práci a domácnosti dbá na zdravú stravu, cvičí, navštevuje rôzne beauty salóny a stíha aj drink s kamoškou,
  • stíha sa perfektne vyspať do krásy a kruhy pod očami jej nič nehovoria.
Ok, možno trošku preháňam. No nesnažíme sa, aby to takto vyzeralo?


ZDROJ
Karieristka totiž často chodí domov z práce večer. Ak aj nechodí domov z práce večer, tak pracuje doma na jednom zo svojich zamestnaní alebo na jednej z úloh, ktoré má splniť (ako iniciatívna karieristka).
Tým pádom sa jej kopí oblečenie, ktoré je potrebné vyžehliť, v zrkadle už nevidíte ani vrásky, ktoré máte, v chladničke je niekoľko mrazených pokrmov a nejaké probio jogurty, v potravinovej skrinke zásadne jedlo, ktoré vydrží (celozrnné cestoviny, pohánkové cestoviny, konzervy a čokoláda pre prípad núdze), v obývačke má vždy nejakú fľašu vína (pre prípad núdze) a piatok večer považuje za slastný spôsob oddychu, keď nasledujúce ráno nemusí vyzerať sviežo a nadšene.

Aj keď sa moderná žienka domáca snaží, jednoducho nestíha mať domácnosť vždy ukážkovú. A tak nastáva pre muža neľahká úloha - deľba domácich prác. Aj keď s tým nadšene súhlasí, keď príde k realizácii, polovicu ofrfle s komentárom, že je to ženská práca a že "zanedbávaš domácnosť". No aj napriek frflaniu to niekedy pekne a dokonale urobí, aj keď
  • reorganizuje úložné priestory (nikdy, NIKDY nenechajte chlapa upratovať bez dozoru - takto som nevedela nájsť už viacero vecí - pomsta za to, že som si to neupratala sama),
  • povie vám, že on to urobí lepšie, aj keď mu to trvá dlhšie,
  • zmizne a je nezvestný - toto je konkrétny prípad z minulého týždňa. Bola som na školení k projektom Erasmus + (ako správna karieristka sa totiž zapájam do rôznych projektov). Cestou naspäť okolo 16:00 som mala telefonát od otca, že sa nevie dovolať môjmu drahému (boli dohodnutí na výmene žiarovky v aute). Volám mu teda ja. Po 15 minútach, čo nedvíhal (pritom on s mobilom aj spí), som už kolegyni líčila všetky možné katastrofické scenáre a mala som chuť vracať. Keď sme vystúpili dvihol telefón, že ide po nás a nedvíhal, lebo upratoval. (hej, chlapi si myslia, že milosrdná lož je lepšia než pravda). Nakoniec po príchode domov som síce zbadala vysávač v prostriedku izby, ale aj počítač s online hrou, na ktorej sa dostal do ďalšej úrovne (a telefón jednoducho nepočul, pretože mal slúchadlá na ušiach...ale zatĺkal dobrú polhodinu... áno, žienka domáca je aj súkromný detektív).
Aj napriek všetkým povinnostiam sa snažím deliť si svoj čas takmer rovnomerne medzi prácu, domácnosť a rodinu. Ale úprimne, radšej vo voľnom čase trávim čas s blízkymi, hoci aj leňošením na gauči vedľa drahého ako drhnutím, žehlením a pečením. No potom som označovaná za lenivca a bordelára... a ak zas idem upratovať alebo NEDAJ BOŽE písať niečo na počítači, tak som nevďačná a nevenujem sa domácnosti a drahému. Ešte že mám tie zásoby čokolády a vína... ;-)

ZDROJ
Ak by som mala charakterizovať modernú žienku domácu v bodoch:
  • vyzerá vždy perfektne (aj keď po sebe ráno nechá vyhádzanú skriňu v snahe nájsť dokonalé oblečenie, porozhadzovaný mejkap v snahe vyzerať ako človek a aj keď večer nemôže chodiť od toho, ako jej stŕpli nohy vo vysokých opätkoch a zajtra si ich obuje znova),
  • stíha takmer všetko (ale znova jedno na úkor druhého - ak stíha prácu, doma sa jej kopí neporiadok a naopak),
  • ak sa do niečoho pustí, tak to urobí rýchlo a bez frflania (áno, narozdiel od polovičky),
  • je zodpovedná za rôzne záhadné procesy v domácnosti, aj keď naoko nič nerobí (toaletný papier sa vždy vymení sám, riady sa tiež uložia sami, špinavá bielizeň sa sama operie aj vysuší, nehovoriac o toalete, vani, umývadle a dreze, ktoré sa zásadne vždy vyčistia sami. Byt sa taktiež vždy vyvetrá sám, okná sa samé umyjú a záclony so závesmi majú super samočistiacu schopnosť. Kvety sú samozalievacie a posteľnú bielizeň vymení posteľný škriatok - vy ho ešte nemáte?)
  • je náladová a citlivá (najmä, ak jej poviete, že zas nič neurobila, pričom prišla domov večer o pol 9 z práce),
  • aj keď si povie, že už nebude žrať a chudne, vplyvom hormónov a okolností je schopná zožrať tabuľku čokolády na posedenie aj večer a zapiť to fľašou koly, nehovoriac o pizzi, ale to už tá kríza musí byť poriadna,
  • zanedbáva svoj zdravotný stav na úkor všetkého a leží len už keď sa nemôže pohnúť a dopuje sa antibiotikami (o chorobách bude samotný diel),
  • v rozpore s prvým bodom - máva mastné vlasy a ráno vyzerá jednoducho ako každý normálny človek, ktorý sa práve vyhrabal z perín a nikde nechce ísť.

Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

BB

O BB sa už toho popísalo a dalo by sa povedať, že už začínajú byť totálne out. Ja mám však svoje dve obľúbené BB-čka. Tým jedným je BB puding. Výborný, chutný puding, jednoducho klasika :-) foto - archív autorky. Všetky práva vyhradené! Tým druhým je moje najnovšie BB: foto - archív autorky. Všetky práva vyhradené!

Prerábka

Keď sme sa pred skoro 8 rokmi nasťahovali do nášho bytu, vedela som, že pár vecí časom budem chcieť meniť. Najviac ma "žrala" kuchynská linka, ktorá bola veľká a zároveň tam bolo málo priestoru. O nej som rozprávala pár rokov. Až kým sme sa konečne minulý rok dokopali k prerábke. A pravdupovediac, netušila som, do čoho vlastne ideme.

10 rokov

16. 8. 2010, deň, keď som sa rozhodla spojiť svoje dve záľuby - kozmetiku a písanie. Nemyslím si, že som v niektorej z týchto oblastí vynikala, len ma to jednoducho bavilo. A baví ma to doteraz. Už 10 rokov. A chcela by som to pekné výročie osláviť s vami! Bez vás by to totiž ani nefungovalo, ale ani nebolo ono. A preto už takto na začiatku - ďakujem, že tu so mnou ste.