Popravde, chlieb v obchode kupujeme
naozaj výnimočne. Skôr sme zástancami tých polystyrénových chlebíkov a pečivo vo všeobecnosti jeme
pomenej. Odvtedy nám aj nejako lepšie trávi. Píšem v množnom čísle, lebo hovorím za seba a aj za môjho manžela. Nikdy som
nebola tzv. puťka domáca a nevypekala či nevyvárala. No ono to asi
nejak tak postupne aj patrí
k životu ;-) Občas urobím nejaký
koláčik, aj keď máme radšej práve tie nepečené.
No keď
mi prišiel otec pomôcť
namontovať tyčky na záclony do všetkých izieb a ja som mu pripravila párky s polystyrénovým chlebíkom, ten pohľad stál za to ☺
A tak ma veľmi potešilo, že aj ja si môžem pripraviť
domáci chlebík, pri ktorom sa
nemusím báť, že ho držal v ruke niekto cudzí
alebo že im pri pečení
nejakým omylným nedopatrením do cesta spadol
kus okoloidúceho hlodavca.
Zoznámte sa s pekárničkou Lékué!
Je vyrobená z nepriľnavého platinového silikónu. Nezaberie veľa miesta ani v malinkej kuchynke,
pretože jej objem je 600 ml a rozmery sú: 13 cm výška, 28 cm priemer –
ako taká malá
silikónová prilba ☺.
Môžete ju použiť
aj v umývačke riadu, ale aj v mikrovlnnej rúre.
Nikdy som si nemyslela, že pečenie chleba môže byť
také jednoduché
a celkom zábavné. Vždy som si
predstavovala veľkú
drevenú pracovnú
dosku plnú bielej múky a pri mojej šikovnosti by tá
múka bola všade naokolo. S týmto pomocníkom je to naozaj
hračka. Okrem toho v balení
nájdete aj praktickú
silikónovú stierku ☺
V balení
tiež nájdete niekoľko receptov. Ja som
však urobila čosi nevídané
☺ Prečítala som si všetky priložené
recepty (napr. na šesťzrnný
chlieb, brioškový
chlieb, bezlepkový
chlieb, olivový chlieb či celozrnný chlieb) a vymyslela som si podľa prísad a návodu vlastný
recept. Na prvýkrát! Povedala som si,
že prinajhoršom nakŕmim dedkove
sliepky... ☺ A tak som si v obchode kúpila špaldovú
múku, práškové
droždie a chia semienka v bio a raw kvalite, ktoré
som si v poslednej dobe celkom obľúbila a pridávam si ich takmer
do všetkého.
Okrem toho už
potrebujete len soľ, kuchynskú
váhu (najlepšie digitálnu, ale pokojne aj
analógovú –
čo už vám vyhovuje viac a na čo ste zvyknutí) a látkovú
kuchynskú utierku.
Toto, čo vidíte na obrázku bol môj úplne prvý
pokus. Trošku som sa bála, ale zároveň
som sa aj tešila čo z toho vznikne. Na ďalších fotografiách už
uvidíte inú utierku –
z pokusu č. 2 ☺
Pri tomto recepte mi bolo treba vážiť
len múku. Dala som 200 g, ale pokojne dajte aj 250 g. Následne som pridala lyžičku soli, 3 lyžičky chia semienok a droždie. Všetko som to zaliala 165 ml vodou.
Pomocou stierky som vypracovala cesto. Pokúšala som sa použiť
aj ruku, no so stierkou mi to išlo nejak lepšie –
na ruku sa mi totiž
cesto viac lepilo.
Ako vidíte –
vznikol taký fakt mini bochníček. Ten som
vytvarovala a uzavrela do formy.
Cesto vo forme som prikryla utierkou a nechala 1,5 hodiny
odpočívať na kuchynskom stole
– teda pri izbovej
teplote.
Po 1,5 hodine cesto nabralo takmer dvojnásobnú
veľkosť a bolo pripravené
na pečenie. Znova som ho trošku upravila. Ak máte hustejšie cesto, môžete ho v strede narezať nožom, vznikne potom
celkom zaujímavý tvar.
Následne som cesto opäť
zavrela do formy a vložila do teplovzdušnej rúry vopred vyhriatej
na 200 °C. Ideálne je vložiť
formu približne do stredu.
Cesto som pravidelne kontrolovala, pretože v návodoch sa písali rôzne časy a ja som so svojim
experimentálnym kúskom ešte nevedela, či to bude trvať
20 minút alebo 50 minút. Nakoniec to
trvalo tých 50 minút. Vďaka bočným otvorom som totiž
sledovala stav kôrky.
Formu som vybrala a následne som z nej aj vyklopila
chlebík. Veľmi som sa potešila, pretože vyzeral veľmi rozkošne.
Túto fotku som urobila náročky, aby ste videli,
že chlebík nie je o veľa väčší
od mojej ruky ☺
Fakt mini chlebíček. Na prvom sme si pochutili my s manželom, druhý
som odniesla našim a tiež
zmizol takmer rýchlosťou svetla. A toľko pochvál na moje „kuchárske“ umenie som dostala
naposledy pri tiramisu koláči ;-)
Pre lepšiu inštruktáž
som pripravila aj video, na ktorom uvidíte môj prvý
pokus upiecť chlieb v tejto pekárničke.
Nikdy som neverila, že chlieb sa dá
upiecť tak ľahko. Určite ho nebudem piecť
každý deň, no chlebík sa u nás objaví
častejšie. Ale iba ten home made, pretože pri ňom presne viem, aké
má zloženie, resp. si ho
dotvorím podľa vlastných predstáv.
Pekárnička normálne stojí
28,90€, ale teraz majú
Potten&Patten akciu. Na 10 z vás čaká
táto pekárnička až
s 15% zľavou. Pekárničku s praktickou
silikónovou strierkou a zľavou získate, keď
si dole pod článkom kliknete na
tlačidlo CHCEM ZĽAVU. Následne vám bude poslaný
zľavový kupón na váš
email, ktorý ste zadali pri
registrácii na www.zelania.sk.
P.S. Ak sa vám moje články páčia, budem rada, keď sa stanete mojimi čitateľmi či odberateľmi videí na mojom youtube kanáli.
Komentáre
Zverejnenie komentára