Preskočiť na hlavný obsah

Euroscolu 2013 sme síce nevyhrali, ale... :)

A je to tu.. teda bolo to tu už skôr. V pondelok poobede vyhlásila Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku výsledky súťaže Euroscola 2013, do ktorej sme sa zapojili. Síce sme nevyhrali, ale skončili sme v prvej polovici zúčastnených škôl, ktorých väčšinu tvorili gymnáziá! Milí moji študenti, môžete byť na seba hrdí! A ja sa teším, pretože sa s radosťou chystajú na Euroscolu 2014! :) Snáď budeme úspešnejší, ale nie je dôležité vyhrať. Dôležité je zúčastniť sa a robiť niečo, čo nás/vás baví!

A tu je oficiálna správa zo stránky www.europskyparlament.sk

Vyhlásenie výsledkov súťaže EUROSCOLA 2013 

Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku slávnostne vyhlásila v pondelok, 17. decembra 2012, v Európskom informačnom centre výsledky súťaže Euroscola 2013, určenej pre študentov stredných škôl. Vyhlásenia sa zúčastnili aj poslanci Európskeho parlamentu Monika Flašíková-Beňová a Miroslav Mikolášik.
Vyhlásenie výsledkov súťaže EUROSCOLA 2013.
Do súťaže Euroscola 2013 sa zapojilo 37 škôl z celého Slovenska. Školy, ktoré sa zapojili, museli usporiadať nejaké podujatie (besedu, workoshop, výstavu) európskeho rozmeru s prvkom diskusie s poslancami EP alebo zástupcami regionálnych orgánov. Medzi tohtoročnými projektmi najviac rezonovali aktuálne témy ako 2012 Európsky rok aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami, 2013 Európsky rok občianstva, Sacharovova cena za slobodu myslenia a ľudské práva, ale aj ekologické či ekonomické témy. 
Poslankyňu EP Moniku Flašíkovú-Beňovú tohto roku oslovili najmä projekty týkajúce sa ľudských práv, ale ocenila aj nové témy projektov z oblasti životného prostredia, či finančnej a ekonomickej krízy. Poslankyňa zároveň upozornila mladých ľudí na potrebu neustáleho vzdelávania sa v oblasti cudzích jazykov, ktoré im pomôže obstáť v silnej  konkurencii a prípadne nájsť si prácu v inštitúciách EÚ.Podľa poslanca EP Miroslava Mikolášika je potrebné a veľmi dôležité oceňovať aktívny prístup mladých ľudí k dianiu v Európskej únii a jej inštitúciách.
Do súťaže sa môžu každoročne zapojiť všetky stredné školy na Slovensku. Súťažia študenti vo veku 16-18 rokov. Ich úlohou je usporiadať podujatie, ktorého cieľom by bola diskusia o Európskej únii, jej možnom smerovaní, úspechoch i problémoch, o členstve Slovenska a o mieste mladých ľudí v Európskej únii. Druh usporiadaného podujatia závisí iba od výberu školy. Môže to byť napr.  prezentácia spojená s diskusiou, prednáška v spojení s diskusiou, workshop a iné. Druh podujatia nie je nijako obmedzený, avšak musí obsahovať prvok diskusie.  Na podujatie môžu byť pozvaní ako prednášajúci aj hostia, napr. poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia regionálnej samosprávy, štátnej správy, univerzít, experti a pod. Tento rok bol termín na podávanie prihlášok vyhlásený na obdobie 1. septembra 2012 až 15. novembra 2012.
Program Euroscola vytvoril Európsky parlament s cieľom oboznámiť mladých ľudí vo veku 16-18 rokov s fungovaním tejto nadnárodnej inštitúcie, ktorej poslanci sú volení vo všeobecných priamych voľbách, zažiť na vlastnej koži komunitárnu Európu na zasadnutiach, kde si vymieňajú názory na zaujímavé témy a poukázať na význam jazykov v zjednotenej Európe. Pracovné dni Euroscola sa konajú od roku 1989 a každoročne sa na nich zúčastňuje  okolo 10 000 mladých ľudí z celej EÚ.
Študenti a pedagógovia víťazných škôl (dvadsaťštyri študentov a dvaja pedagógovia z každej víťaznej školy) pocestujú za odmenu do sídla Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Spolu so svojimi rovesníkmi z dvadsiatich siedmich členských krajín EÚ budú v Parlamente rokovať ako skutoční europoslanci.



Víťazi súťaže EUROSCOLA 2013:
Gymnázium Snina (39 bodov)
Stredná odborná škola Svit (37 bodov)
Gymnázium Jána Chalupku Brezno (37 bodov)
Katolícka spojená škola Sv.Vincenta de Paul Levice (36 bodov)
Stredná priemyselná škola Poprad (35 bodov)
Obchodná akadémia Levice (35 bodov)
Gymnázium  Gelnica (35 bodov)
Súkromné gymnázium Košice (35 bodov)


Stredná odborná škola Nové Mesto nad Váhom
Cirkevná spojená škola, org.zložka Gymnázium Sv. Cyrila a Metoda Snina
Obchodná akadémia Lučenec
Spojená škola Detva
Gymnázium Alberta Einsteina Bratislava
Gymnázium Sv. Františka z Assisi Žilina
Gymnázium P. J. Šafárika Rožňava
Obchodná akadémia Hlohovec
Obchodná akadémia Krupina
Súkromná stredná odborná škola Krompachy
Cirkevné gymnázium sv. Mikuláša Stará Ľubovňa
Bilingválne gymnázium Žilina
Obchodná akadémia Stará Ľubovňa
Gymnázium a ZŠ Sándora Máraiho s VJM Košice
Gymnázium Lipany
Gymnázium M. R. Štefánika Nové Mesto nad Váhom
Súkromná stredná odborná škola - Magán szakközépiskola Dunajská Streda
Gymnázium Jána Hollého Trnava
Gymnázium Košice
Gymnázium V. B. Nedožerského Prievidza
Stredná priemyselná škola Levice
Gymnázium Milana Rúfusa Žiar nad Hronom
Stredná zdravotnícka škola - EKI Rožňava
Gymnázium Dubnica nad Váhom
Gymnázium Pankúchova Bratislava
Stredná umelecká škola Trenčín
Evanjelická spojená škola, org.zložka evanjelické kolegiálne gymnázium Prešov
Obchodná akadémia Senica
Stredná priemyselná škola Košice

Víťazom srdečne blahoželáme a všetkým ďakujeme za účasť!

Ešte raz - ĎAKUJEM! :)

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

BB

O BB sa už toho popísalo a dalo by sa povedať, že už začínajú byť totálne out. Ja mám však svoje dve obľúbené BB-čka. Tým jedným je BB puding. Výborný, chutný puding, jednoducho klasika :-) foto - archív autorky. Všetky práva vyhradené! Tým druhým je moje najnovšie BB: foto - archív autorky. Všetky práva vyhradené!

Prerábka

Keď sme sa pred skoro 8 rokmi nasťahovali do nášho bytu, vedela som, že pár vecí časom budem chcieť meniť. Najviac ma "žrala" kuchynská linka, ktorá bola veľká a zároveň tam bolo málo priestoru. O nej som rozprávala pár rokov. Až kým sme sa konečne minulý rok dokopali k prerábke. A pravdupovediac, netušila som, do čoho vlastne ideme.

10 rokov

16. 8. 2010, deň, keď som sa rozhodla spojiť svoje dve záľuby - kozmetiku a písanie. Nemyslím si, že som v niektorej z týchto oblastí vynikala, len ma to jednoducho bavilo. A baví ma to doteraz. Už 10 rokov. A chcela by som to pekné výročie osláviť s vami! Bez vás by to totiž ani nefungovalo, ale ani nebolo ono. A preto už takto na začiatku - ďakujem, že tu so mnou ste.