Preskočiť na hlavný obsah

Zita alebo Svišť? /glosa/

V ostatnom čase sa rozprúdila vlastná tvorba jednotlivých televízií. Už nejaký rok máme možnosť sledovať napr. Panelák alebo Ružovú záhradu.
Nedávno nás dve najsledovanejšie komerčné televízie začali lákať na sitcomy z vlastnej tvorby. A ako to majú vo zvyku, v rovnakom vysielacom čase.

Prvou upútavkou ma neočaril ani jeden z nich. Doteraz nie som ohúrená, no keď už sa na Slovensku také čosi robí, tak prečo tomu nedať aspoň šancu a zrelaxovať pri domácom sitcome. Keď už podporujeme slovenské výrobky v potravinách, skúsme krok za krokom podporovať aj výrobky televízií. Možno to bude veľký tresk.
Na sitcome sa chcem zasmiať, lebo chcem ja, nie preto, že mi to vnucuje nahrané chachacha, akoby si tvorcovia stále neuvedomovali, že divák môže byť aj inteligentný a sám dokáže uznať, čo je pre neho vtipné.
Odpudzuje ma kvantum reklám, ktoré z 30 minútového programu spravia hodinovú záležitosť, a tak som si klikla do archívu. Po pár dieloch, ktoré som videla, v tom mám celkom jasno.
Zita je podľa mňa odkukaná z úspešných zahraničných sitcomov. Správanie tejto pojašenej ženy v strednom veku skôr vzbudzuje otázniky ako úsmev. Neviem si predstaviť, že by „suchý právnik“ Marko, ako ho volajú v seriáli, zvládol a bol ochotný zdieľať byt so Zitou.
Svišť zaujme najprv svojou lokalitou, potom výberom hercov. Z Polnišovej odpadáva celá krajina a napočudovanie aj sexy Maštalír, doteraz obsadzovaný hlavne vo vážnejších žánroch, dokáže trafiť do čierneho svojim sarkastickým humorom a poznámkami adresovanými hlavne  seriálovej sestre.
Bod pre Joj-ku. Chápem, že nemôžeme porovnávať zabehané sitcomové štúdiá s našimi pokusnými zajačikmi. Šancu na zdokonaľovanie mali, resp. stále majú a je len na nich, ako sa jej chopia.
Po približne 9. častiach obidvoch sit-pokusov som Zite povedala: „Hoď svišťom, nezaujala si ma.“ Nie som nadšenec, ktorý by každý utorkový večer netrpezlivo čakal na ďalšiu Svišťovku. Na odreagovanie pri voľnej chvíli z archívu si ju však pustím.

Komentáre

  1. Takmer vo všetkom s tebou súhlasím. Najmä tie reklamy veľmi odrádzajú, a tiež mi vadí nahratý smiech. Neholdujem ani jednému, ale keď už, tak si pustím Zitu..

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

BB

O BB sa už toho popísalo a dalo by sa povedať, že už začínajú byť totálne out. Ja mám však svoje dve obľúbené BB-čka. Tým jedným je BB puding. Výborný, chutný puding, jednoducho klasika :-) foto - archív autorky. Všetky práva vyhradené! Tým druhým je moje najnovšie BB: foto - archív autorky. Všetky práva vyhradené!

Prerábka

Keď sme sa pred skoro 8 rokmi nasťahovali do nášho bytu, vedela som, že pár vecí časom budem chcieť meniť. Najviac ma "žrala" kuchynská linka, ktorá bola veľká a zároveň tam bolo málo priestoru. O nej som rozprávala pár rokov. Až kým sme sa konečne minulý rok dokopali k prerábke. A pravdupovediac, netušila som, do čoho vlastne ideme.

10 rokov

16. 8. 2010, deň, keď som sa rozhodla spojiť svoje dve záľuby - kozmetiku a písanie. Nemyslím si, že som v niektorej z týchto oblastí vynikala, len ma to jednoducho bavilo. A baví ma to doteraz. Už 10 rokov. A chcela by som to pekné výročie osláviť s vami! Bez vás by to totiž ani nefungovalo, ale ani nebolo ono. A preto už takto na začiatku - ďakujem, že tu so mnou ste.