Preskočiť na hlavný obsah

„Dobrý deň, prispejte na detskú onkológiu!“

Predpokladám, že každý sa už aspoň raz stretol s človekom postávajúcim niekde na roku a upozorňujúcim na novú zbierku.
Človek mal na sebe aj identifikačnú kartičku, niekedy aj s fotkou a v ruke držal krabičku s otvorom na peniaze.
Vás to často chytí za srdce. Možno si pomyslíte, že nikdy nevieme, kedy, nedajbože, bude niekto z našich blízkych potrebovať pomoc podobnej zbierky, a tak ochotne prispejete.
Len pre uistenie – slovo nadácia znamená fond, ktorého finančné prostriedky sa venujú na dobročinné ciele.
Vždy som obdivovala ľudí, ktorí sú ochotní celý deň stáť a zbierať peniaze na takú skvelú vec. Až kým... sa niekto nerozhodol, že nadácie a zbierky sú vhodným prostriedkom na zárobok.
Často sú tak práve tí onkologickí pacienti a tie handicapované deti úplne mimo zbierky a slúžia len na „jej dobré meno“.
Ako rozlíšiť, ktorá zbierka poputuje naozaj tam, kam je určená? Dá sa to? Ťažká otázka.
Pozrime sa na aktuálny status tzv. zbierok. Moja veľmi dobrá známa si to vyskúšala na vlastnej koži. Zháňala si brigádu a na internete našla ponuku podobného typu – zbierať peniaze pre postihnuté detičky. Dobre čítate, brigádu.
Organizátor sľuboval za každých 10 vyzbieraných eur vyplatiť 2 eurá. Tak to teda vyskúšala. Vyzbierala čosi cez 10 eur a teda dostala sľúbenú odmenu. OK, to máme 10 mínus 2 = 8 eur. Čo myslíte, koľko z tých 8 eur pôjde naozaj tým postihnutým deťom? Ak vôbec niečo, tak teda strašne málo... No fakt pochybujem, že deti z tých 8 eur niekedy niečo uvidia.
Áno, som skeptická voči takýmto zbierkam. Prispievam len na zbierky dopredu verejne ohlásené – ako napr. na Deň narcisov – boj proti rakovine, alebo na Svetový deň zvierat – zbierka na podporu organizácie Slobody zvierat.
Čo sa týka pomoci ľuďom v núdzi, volím radšej odniesť veci, ktoré nepotrebujem – staršie ale zachovalé oblečenie, hračky a pod. na charitu, alebo finančne prispieť konkrétnej rodine, ľuďom. Bez „pomoci“ a príživníctva ďalších x ľudí.
Je to naozaj smutné, že si niekto robí biznis z nešťastia iných.
Neodcudzujem každú zbierku, niektoré možno naozaj pôjdu na určené miesto. No to sa už bežný človek len tak ľahko nedozvie. Navyše, zbierky považujem za dobrovoľnícku činnosť a nie za platenú brigádu.
Aké máte skúsenosti so zbierkami vy? Čo si myslíte o takom zarábaní si?

Komentáre

  1. Do týchto zbierok prispejem málokedy. Tiež tomu nedôverujem. Bohužiaľ, poznala som takúto ''dobrovoľníčku'', ktorá si za státie na ulici zobrala aj odmenu (pinzetou z krabičky vytiahla papierové bankovky). Radšej prispejem nejakou vecou, ako peniazmi.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

BB

O BB sa už toho popísalo a dalo by sa povedať, že už začínajú byť totálne out. Ja mám však svoje dve obľúbené BB-čka. Tým jedným je BB puding. Výborný, chutný puding, jednoducho klasika :-) foto - archív autorky. Všetky práva vyhradené! Tým druhým je moje najnovšie BB: foto - archív autorky. Všetky práva vyhradené!

Prerábka

Keď sme sa pred skoro 8 rokmi nasťahovali do nášho bytu, vedela som, že pár vecí časom budem chcieť meniť. Najviac ma "žrala" kuchynská linka, ktorá bola veľká a zároveň tam bolo málo priestoru. O nej som rozprávala pár rokov. Až kým sme sa konečne minulý rok dokopali k prerábke. A pravdupovediac, netušila som, do čoho vlastne ideme.

Špaldová bábovka s ovocím

Bábovku som chcela upiecť už dávno, no nejako som sa k tomu neodhodlala. Keď som si prezerala TinkineRecepty.sk a natrafila na recept na špaldovú, povedala som si, že ju musím vyskúšať. Ale trošilililinku som si tento recept prispôsobila podľa svojich chutí :-) Toto je teda inšpirácia od Tinky , ktorá aj mne - laikovi - vyšla na prvýkrát!