Preskočiť na hlavný obsah

Dva úžasné týždne v Londýne!

Po prvýkrát v histórii našej školy a zrejme aj v histórii mesta Krompachy absolvovali študenti zahraničnú pracovnú stáž počas školského roka. Vďaka projektu Leonardo da Vinci spolufinancovaným Európskou úniou vycestovalo 15 študentov a 2 vyučujúce 1. decembra 2013 do Londýna. Cesta bola trochu náročná, avšak stálo to za to. Do Londýna sme dorazili v nedeľu poobede plní očakávaní. Študenti II. CM, III. CM a III. M mali naozaj nabitý program. Dva týždne strávili v rodine, a tak spoznali zvyky a tradície Veľkej Británie na vlastnej koži. Mali možnosť ochutnať rôzne jedlá, cestovať metrom každý deň a zažiť slávny double-decker. 
Od pondelka do piatka praxovali v britských firmách, a získavali tak cenné poznatky a skúsenosti. Zároveň absolvovali aj jazykový kurz, vďaka ktorému sa mnohí zdokonalili v angličtine a eliminovali sa tak možné komunikačné problémy.
Víkend bol zameraný na spoznávanie mesta. V sobotu 7. decembra 2013 sme absolvovali celodennú prehliadku mesta a videli sme najznámejšie atrakcie, 
od London Eye, cez Big Ben a Houses of Parliament, okolo Westminster Abbey až priamo k Buckinghamskému palácu.
Videli sme aj výmenu stráže a pohľad na Temžu sme si vychutnávali priamo z Tower Brigde.

Nedeľu sme zas venovali iným atrakciám. Deň sme začali v múzeu voskových figurín Madame Tussauds, kde sme po chvíli strácali prehľad, kto je živý a kto je voskový. Zároveň sme prešli aj históriou Londýna v malých čiernych taxíkoch a na záver sme si pozreli 4D film. Pokračovali sme vodným svetom Aquarium, kde okolo nás plávali vodné živočíchy z najrôznejších krajín sveta.
Potom sme sa preniesli do histórie a navštívili sme London Dungeon, kde sme zažili hororové divadelné predstavenie na vlastnej koži. Deň sme zavŕšili vyhliadkovou jazdou na „kolotoči“ London Eye.
Väčšina našich študentov opisuje celú stáž ako najlepšiu a nezabudniteľnú. Tak, ako sme si prvé dni ťažko zvykali, sa nám v posledné dni nechcelo ísť domov, ba niektorým až slzy vyhŕkli. Aj keď sme boli nesmierne vyčerpaní, Londýn nám dodával úžasnú energiu.
Každý z nás dostal certifikát účasti od organizácie ADC College a študenti aj Mobility Pass. 
Niektorým sa podarilo získať výborné pracovné referencie a taktiež pozvanie na letnú stáž. Sme na našich študentov nesmierne hrdé, svoju školu a mesto reprezentovali presne podľa našich predstáv, ba často nás veľmi pozitívne prekvapovali.


Ako hodnotia projekt zúčastnení študenti?


j zor na Londýn je, že je to veľmi, ale veľmi rušné mesto. Pokojne a rád by som sa tam vrátil. Prvé dni tam boli tažké, ale keď som si zvykol, tak to bolo v pohode, či doprava, komunikácia a pod. V hosťovskej rodine som sa til dobre. Každý deň sme boli chvíľu spolu a bolo to výborne. V Londýne sme pracovali v znych firmách. Ja som pracoval s Jurajom Štofaňákom vo firme CAI (Computer Aid International). Opravovali a čistili počítače, najmä značku DELL. Menili sme Ramky, hardisky a ďalšie komponenty v počítači a sledne sme ich testovali znymi programami. Navštívili sme zne pamiatky Londýna, napr. Big Ben, Buckingham Palace, Madame Tussands, London Dungeon, London Eye...
Som veľmi d, že som sa tam dostal. A nakoniec mto chcem veľmi poďakovať pani profesorke Mgr. Slavomíre Kurillovej Hubinskej a pani profesorke Mgr. Kataríne Ondášovej za skvelé zážitky a všetko, čo pre s urobili.
(Gabriel, II. CM)


Celý príbeh sa začal 1.12. 2013. Všetci prišli o polnoci do Margecian na železnicu a zrazu bola celá stanica plná našich kufrov a príručných tašiek. Spolu s nami tam boli aj naši rodičia, ktorí sa postarali o našu dopravu na železnicu. Okolo pol jednej nad ránom nám dorazil rýchlik. Nalodili sme sa a vyrazili sme smer Bratislava. Do nášho hlavného mesta sme došli o štvrť na sedem ráno a utekali sme na letisko. Ostalo nám časové voľno cca 6 hodín, tak sme na letisku dospávali ťažkú noc vo vlaku. O niekoľko hodín sme sa konečne dočkali a nasadli sme do lietadla. Pre niekoho, kto ešte nikdy neletel, to bol silný zážitok sedieť v lietajúcej mašinke. Let nám trval 2 hodiny. Spoločne sme pristáli na letisku v Londýne. Odtiaľ nás vzal autobus pred organizáciu ADC, kde na nás už čakali naše náhradné rodiny. Rozlúčili sme sa a každý sa pobral svojou cestou, čiže domov k náhradnej rodine. Dni nám plynuli veľmi rýchlo. Počas tej rýchlosti sme stihli absolvovať každodenný kurzy angličtiny a poplakať si za domovom. Časom nás to už prešlo a zvykli sme si na život mimo domova. Počas nášho pobytu v Londýne sme stihli navštíviť mnoho atrakcií, ako je napríklad Múzeum voskových figurín, Aquarium, London Dungeon a London Eye. Najstrašidelnejšie z toho všetkého bolo London Dungeon. Celý príbeh sa skončil v sobotu 14.12.2013. Úspešne sme sa dopravili na letisko a odtiaľ hurá domov so skvelými zážitkami. Ďakujeme naším profesorkám za takýto celoživotný nádherný zážitok.
(Veronika, III. CM)


Slovo „ďakujem“  je slabé slovo na vyjadrenie vďaky za zážitky a prínos do života. Nejde tu len o to vidieť pamiatky, atrakcie alebo získať certifikáty.  Ide o celkové zážitky a súčasne získané vedomosti, a to len za 2 týždne.  Prvé dni  boli také hrozné ako aj posledné. Najprv sme chceli ísť domov, potom sme chceli zostať.  Rád by som sa tam vrátil ešte na pár týždňov, ale jedine pod tou podmienkou, žeby išli tí istí, ktorí sa postarali o skvelú atmosféru a spomienky v Londýne. Samozrejme by nesmeli chýbať najlepšie pani profesorky, ktorým za všetku ich snahu najviac vďačíme (nehovorím len za seba). Z celého tripu dávam na prvé miesto kopec srandy, ktorá nás sprevádzala na každom kroku. Na druhé miesto dávam atrakcie, pamiatky a celkovo krásy Londýna, a na tretie miesto dávam všetky získané skúsenosti a vedomosti počas stáže. Myslím si, že 2 týždne v „teréne“ naučia študenta samostatnosti a jazykových schopností lepšie ako 2 roky sedenia v školskej lavici. V každej situácií, kedy som musel používať angličtinu a rozhodovať sa medzi viacerými možnosťami, som si spomenul na všetko čo som sa naučil na Slovensku, a pomohlo mi to vyriešiť viaceré situácie; stáž ma naučila tiež veľa vecí, ktoré určite využijem v budúcnosti, či už v zahraničí, alebo na Slovensku. Je to skvelá vec, že Európska Únia financuje takéto projekty pre študentov, ktorí majú naozaj záujem vidieť, poznať a napredovať.
Pozitívne hodnotím aj organizáciu ADC College kde skvelými metódami výučby mi kurz priniesol veľa vedomostí  a ešte sa mi tam aj páčilo. Je len škoda že hodiny sme mali dosť neskoro, keďže boli po práci, ale stálo to za to. Za 2 týždne sme zažili kopec srandy, videli veľa vecí, navštívili miesta, ktoré nie každý z nás ešte príde navštíviť, a to všetko sme mali zadarmo. Aby toho nebolo málo dostali sme certifikáty, Europass Mobility a niektorí aj referencie. Dúfam, že sa nám niekedy podarí získať podobnú šancu ísť niekde do zahraničia. Odporúčam to zažiť každému, kto má záujem získať skúsenosti o živote v zahraničí, a k tomu ešte vo veľkomeste.
(Martin, III. M)



Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

BB

O BB sa už toho popísalo a dalo by sa povedať, že už začínajú byť totálne out. Ja mám však svoje dve obľúbené BB-čka. Tým jedným je BB puding. Výborný, chutný puding, jednoducho klasika :-) foto - archív autorky. Všetky práva vyhradené! Tým druhým je moje najnovšie BB: foto - archív autorky. Všetky práva vyhradené!

Prerábka

Keď sme sa pred skoro 8 rokmi nasťahovali do nášho bytu, vedela som, že pár vecí časom budem chcieť meniť. Najviac ma "žrala" kuchynská linka, ktorá bola veľká a zároveň tam bolo málo priestoru. O nej som rozprávala pár rokov. Až kým sme sa konečne minulý rok dokopali k prerábke. A pravdupovediac, netušila som, do čoho vlastne ideme.

10 rokov

16. 8. 2010, deň, keď som sa rozhodla spojiť svoje dve záľuby - kozmetiku a písanie. Nemyslím si, že som v niektorej z týchto oblastí vynikala, len ma to jednoducho bavilo. A baví ma to doteraz. Už 10 rokov. A chcela by som to pekné výročie osláviť s vami! Bez vás by to totiž ani nefungovalo, ale ani nebolo ono. A preto už takto na začiatku - ďakujem, že tu so mnou ste.