Preskočiť na hlavný obsah

Aký dopad na psychiku dievčat majú médiá.

Už dávnejšie som v istých nemenovaných novinách čítala článok o Miss Universe, jednej súťažiacej, ktorú PRISTIHLI s kúpeľnou oblátkou. Ak je toto prehrešok, tak sa vzdávam týždennej porcie normálneho jedla a budem len na vode. Média, či už časopisy, filmy, súťaže ako Miss a iné relácie dosť vplývajú na rozmýšľanie dievčat. Ste to však vy všetci, kto to môže zmeniť.

Mám známu, ktorej dcéra v období dospievania (13 rokov) bola podvýživená, jej BMI bolo pod číslom 17. Často sledovala rôzne súťaže krásy, módne editoriály v časopisoch a rady ako schudnúť. Odmietala jesť, pretože nemôže pribrať. Teraz má 15 a našťastie zistila, že toto nie je normálne. Tie súťaže už nesleduje, časopisy si pozerá len kvôli trendom, diéty nečíta. Na svoj vek a svoju výšku je stále chudučká, no už na otázku, či si dá večeru neodpovedá: "Och nie, nemôžem pribrať a večer sa priberá najviac."
Ona, nazvime ju Dada, sa poučila. Ale nezvládnu to všetky a už vôbec nie také mladučké.

Veľa dievčat má zakódované, že ak chcú mať úspech, peniaze a slávu, musia byť "vyschnuté" na kosť a kožu. Kto im dokáže vštepiť, že sú krásne také aké sú, a že vychudnutosť neznamená úspech, keď sa to už aj príbuzným vymyká spod kontroly (veď uznajte, ustrážiť čo a kedy vaše dievčatko jedlo, aké má názory na vyrchtliny na prehliadkach a články o anorexii a pod. je dosť ťažké, keď môže s anjelským výrazom tvrdiť presný opak toho, čo robí a kompetentných nenapadne preveriť si to, až vtedy, keď je bohužiaľ neskoro).

Prečo sa normálne ženské, ktorých je na svete väčšina, cítia podceňované pri prezeraní si katalógov so šatami, či nebodaj plavkami? Ani sa nečudujem depresiám, keď vojdete do obchodu vašej obľúbenej značky, ktorá vôbec nepatrí do lacnej kategórie, a tam s poľutovaním zistíte, že kúsok, ktorý sa vám neskonale páči a ste ochotná za neho vysoliť nehorázne peniaze, je v najväčšej veľkosti 36 a ešte na vás aj predavačka pozrie, že čo tu vy, veľryba, robíte. 
Najdôležitejšie na človeku je podľa mňa vnútorná harmónia a vyrovnanosť, pozitívne myslenie a hlavne mať rád seba a prijať sa, nie to, čo si o vás myslia ostatní, ktorí vás ani nepoznajú a názor si vytvoria na základe toho, že vám netrčia všetky rebrá.

Myslím, že väčšine chlapov je to aj tak jedno, či má ich partnerka pár kíl naviac na bruchu alebo na stehnách, a podľa istých prieskumov uznávajú najviac veľkosť 40; keď danú ženu ľúbia (samozrejme, ak nie je chorobne obezná, čo už poškodzuje jej zdravie). Názory chlapov vám prinesiem v ďalšom príspevku, keďže práve uskutočňujem malú anketu.


To je odomňa všetko. Viem, že je toho veľa a možno som to trochu prehnala, len som chcela vyjadriť svoj názor na tento svet niekomu, kto by ho mohol posunúť ďalej. Naša Dada to pochopila, ale čo ak aj vo vašom okolí je podobná Dada, ktorá sa tvári navonok šťastne, ale vo vnútri trpí, lebo si myslí, že je tučná?


PS: vezmite si napríklad J Lo alebo Beyoncé, ktorá z nich je vychrtnutá? Moja konfekčná veľkosť je 40 a vôbec sa za to nehanbím :)

Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

BB

O BB sa už toho popísalo a dalo by sa povedať, že už začínajú byť totálne out. Ja mám však svoje dve obľúbené BB-čka. Tým jedným je BB puding. Výborný, chutný puding, jednoducho klasika :-) foto - archív autorky. Všetky práva vyhradené! Tým druhým je moje najnovšie BB: foto - archív autorky. Všetky práva vyhradené!

Prerábka

Keď sme sa pred skoro 8 rokmi nasťahovali do nášho bytu, vedela som, že pár vecí časom budem chcieť meniť. Najviac ma "žrala" kuchynská linka, ktorá bola veľká a zároveň tam bolo málo priestoru. O nej som rozprávala pár rokov. Až kým sme sa konečne minulý rok dokopali k prerábke. A pravdupovediac, netušila som, do čoho vlastne ideme.

10 rokov

16. 8. 2010, deň, keď som sa rozhodla spojiť svoje dve záľuby - kozmetiku a písanie. Nemyslím si, že som v niektorej z týchto oblastí vynikala, len ma to jednoducho bavilo. A baví ma to doteraz. Už 10 rokov. A chcela by som to pekné výročie osláviť s vami! Bez vás by to totiž ani nefungovalo, ale ani nebolo ono. A preto už takto na začiatku - ďakujem, že tu so mnou ste.