Preskočiť na hlavný obsah

Trikrát a dosť?!


Mnoho faktorov dokáže ovplyvniť konanie človeka. Či už je to jeho nálada, fyzická a psychická pohoda, alebo okolie. Niektoré takéto vplyvy sú však omnoho silnejšie, ako by sme sa nazdali a dokážu napáchať veľa zlého, ako minimálne z vlastných skúseností poznáme zaiste všetci. Vybrala som dva faktory, ktoré podľa mňa vplývajú najvýraznejšie a sú navzájom prepojené.

Moc. Ak sa raz niekomu začne líškať a postupne dostávať pod kožu, človek veľmi ľahko a ochotne podľahne. Existuje návrat späť? Možno áno. Otázkou však zostáva, či sa človek chce vymaniť z moci moci.

Peniaze. Každý po nich túži, či už z rozmaru alebo z nutnosti. Peniaze vraj hýbu svetom. Je to skutočne tak? Žiaľ, v súčasnosti áno, keďže žijeme v spoločnosti založenej na peniazoch. Platíme účty, platíme v obchodoch, zarábame rôznymi spôsobmi, požičiavame si. Čím viac peňazí máme, tým viac ich chceme získať, nikdy nám nie je dosť. A naopak, ak ich nemáme, upadáme do depresií a často robíme unáhlené rozhodnutia.

Pod vplyvom moci a peňazí (ale nielen) sme ochotní urobiť všelijaké veci. Medzi tie lepšie patrí podpora ľudí v núdzi, útulkov, domovov. Tie horšie však majú výraznejšie dôsledky, a dovolím si tvrdiť, že spôsobili dve najhoršie udalosti 20. storočia.

Zaiste si nemôžeme nevšímať udalosti, ktoré v posledných dňoch otriasli svetom, nielen pre ich ničivý efekt, ale aj preto, že ich televízie a noviny dookola uvádzajú v hlavných správach.

Mnohí zostávajú aj napriek tomu akoby flegmatickí. Hoci pri prvotnom počutí o katastrofe sme dojatí, neskôr nami správy tohto typu neotrasú, a čo je horšie, vnímame ich ako každodennú realitu a rutinu, lebo sme si zvykli, že v správach je vždy nejaká tragédia.

Žijeme v 21. storočí, a možno už niektorým „chýba“ podobná udalosť, aké boli v minulom storočí dve.

Správy o tretej svetovej vojne nás pravidelne zastihujú už dlhšiu dobu, možno preto sme voči nim odolní, robíme si z toho žarty, a aj keď nás napadne, že by sa k nej mohlo naozaj schyľovať, na túto myšlienku zabudneme v momente, keď sme ďalej od správ alebo si jednoducho povieme, že je to hlúposť.

Aj keď nás možno napadne, že sa blíži hrôza a bolo by potrebné zasiahnuť, stagnujeme práve v tejto chvíli, keď by bolo vhodné konať. Ale ako?

Ako môžeme my obyčajní ľudia zabrániť katastrofám? Ako môžeme ovplyvniť niekoho, kto má moc niečo zmeniť?

Asi nijako. Veď nás sa to predsa netýka. Slovensko je ďaleko od zasiahnutých krajín, tak prečo sa tým znepokojovať? Možno si to začneme uvedomovať až vtedy, keď budú naši otcovia, manželia, priatelia a synovia  povolávaní do vojny, alebo keď na dom vedľa nás náhle spadne bomba. Nebude už vtedy neskoro? Aj keď sú možno tieto scenáre zveličené, nič nie je nemožné.

Tak ako bojovať? Dá sa?

Dá! Môžeme sa modliť. Nepodceňujme silu modlitby. Pretože ak nechceme len čakať doma v kresle, kedy to vypukne a ak nemáme silu ovplyvniť rozhádaných občanov, tak nám naozaj zostáva len modlitba; iné riešenie mi nijako nenapadá.

A ak si naozaj myslíme, že katastrofy sa nás Slovákov netýkajú, tak sa pozrime, aké máme renomé v zahraničí – sme pohostinní, veľavravní, ale neskutočne závistliví. Niekde som už dokonca počula, že Slovák dokáže susedovi závidieť aj rakovinu, a aj keď je tento príklad možno extrém, naozaj na tom nie je ani štipka pravdy?

Aj priateľstvo ľudí, ktorí sa poznajú roky, ostane naštrbené, ak jeden dosiahne nečakaný úspech. Len málo ľudí sa dokáže úprimne tešiť z úspechu druhého; ale tu už nejde len o nás Slovákov.

Aj keď tieto riadky o závisti možno vyzerajú ako z úplne iného textu, nie je to tak. Závisť veľmi úzko súvisí práve s peniazmi a mocou, a je to aj ona, ktorá spôsobuje mnoho zla.

V minulosti sme doplatili už dvakrát výrazne, hoci mnohí z nás o tom počuli len sprostredkovane na hodinách dejepisu, či z filmov alebo návštevy koncentračných táborov.

Pokúsme sa nedoplatiť znova. Vyhnime sa „pravidlu“ trikrát a dosť. Dvakrát stačilo, alebo potrebujeme ďalší preplesk?

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

BB

O BB sa už toho popísalo a dalo by sa povedať, že už začínajú byť totálne out. Ja mám však svoje dve obľúbené BB-čka. Tým jedným je BB puding. Výborný, chutný puding, jednoducho klasika :-) foto - archív autorky. Všetky práva vyhradené! Tým druhým je moje najnovšie BB: foto - archív autorky. Všetky práva vyhradené!

Prerábka

Keď sme sa pred skoro 8 rokmi nasťahovali do nášho bytu, vedela som, že pár vecí časom budem chcieť meniť. Najviac ma "žrala" kuchynská linka, ktorá bola veľká a zároveň tam bolo málo priestoru. O nej som rozprávala pár rokov. Až kým sme sa konečne minulý rok dokopali k prerábke. A pravdupovediac, netušila som, do čoho vlastne ideme.

Špaldová bábovka s ovocím

Bábovku som chcela upiecť už dávno, no nejako som sa k tomu neodhodlala. Keď som si prezerala TinkineRecepty.sk a natrafila na recept na špaldovú, povedala som si, že ju musím vyskúšať. Ale trošilililinku som si tento recept prispôsobila podľa svojich chutí :-) Toto je teda inšpirácia od Tinky , ktorá aj mne - laikovi - vyšla na prvýkrát!